Advocatenkantoor VANEPS organiseerde op 4 augustus bij Avila Beach Hotel voor haar cliënten een seminar over structured finance. Dat is de verzamelnaam voor bijzondere manieren van financiering van bedrijven. Bij structured finance wordt een bedrijf niet gefinancierd met een gewone geldlening, maar gebeurt dat met behulp van instrumenten als securitisation, covered bonds en factoring. Aan de hand van recente praktijkvoorbeelden werden de 60 deelnemers bijgepraat over activa (bijvoorbeeld leningen- en leaseportefeuilles) en hoe die kunnen worden veiliggesteld voor financiers.
De deelnemers van het seminar werden welkom geheten door Focco Lunsingh Scheurleer, managing partner van VANEPS. Lunsingh Scheurleer introduceerde gastspreker Kees Westermann, die net als Lunsingh Scheurleer is gespecialiseerd in financieringen en activa-/passivatransacties. Westermann was van 2000 tot 2004 advocaat op Curaçao en zat in die periode in het Cifa-bestuur. Hij adviseerde ABN AMRO bij de overname door RBTT, en de overheid bij de privatiseringen van Aqualectra en Hato. Westermann is nu structured finance specialist bij advocatenkantoor Rutgers & Posch te Amsterdam. Hij is mede-opsteller van Nederlandse wet- en regelgeving over securitisation en covered bonds. Hij adviseert daarover Nederlandse en Europese bank- en overheidsorganen en rating agencies.
Het seminar duurde 2,5 uur en gaf inzicht in innovatieve financieringstechnieken, die gebruikt kunnen worden door bijvoorbeeld banken, lessors, verzekeraars en overheden die over activa beschikken, en investeerders die in die activa willen investeren (zoals pensioenfondsen en verzekeraars). Na de pauze hield René Römer van de Dutch Caribbean Securities Exchange (DCSX) een korte introductie over de Curaçaose effectenbeurs. Hij lichtte toe hoe lokale bedrijven via de beurs financiering kunnen aantrekken in goede samenwerking met hun bank en in aanvulling op hun bestaande financieringsbronnen (zoals bankleningen en crowd funding). Westermann voegde toe dat dit goed past in de internationale trend van ‘bank disintermediation’. Daarbij halen partijen hun geld in toenemende mate rechtstreeks op bij investeerders in plaats van via de banken. Banken moedigen deze trend wereldwijd aan, omdat dit de druk op hun balans vermindert, met alle kostenbesparingen van dien.
Het seminar was volgens Kees Westermann een succes: “Er bleek grote praktijkbehoefte te zijn aan meer informatie over structured finance technieken. Dat maakte het seminar dynamisch en gaf de afsluitende borrel extra inhoud.” Focco Lunsingh Scheurleer voegt hieraan toe: “Cliënten gaven aan dat het seminar veel waarde toevoegde, omdat in korte tijd specialistische kennis op hoog niveau werd aangeleverd. Dat was precies de bedoeling en horen we natuurlijk graag.”